Na kempingu bądź w ogrodzie może się zdarzyć, że podczas grillowania w chłodne dni powstanie zawilgocenie, a później szron na butli. Oznacza to, że w butli zachodzi intensywne zjawisko termodynamiki. Szron, a nawet skorupa lodu pojawia się czasami znikąd i może stać się prawdziwym utrapieniem, gdyż w takim wypadku należy butlę wymienić na nową, a zaszronioną odstawić dobrze dokręcając zawór.
Dlaczego tworzy się szron na butli?
Szron tworzy się wtedy, kiedy ilość gazu wymagana do zasilenia podłączonego urządzenia przekracza w znaczny sposób możliwość tworzenia się fazy gazowej w butli.
Wpływ na to zjawisko ma wiele czynników, takich jak:
- Poziom napełnienia butli;
Niedokończone grillowanie:
Czasami zdarza się, że do dużego grilla gazowego o mocy 25 kW, który zużywa 1,9 kg gazu na godzinę - podłączymy butlę turystyczną, np. 5 kg. Przy niskiej temperaturze zewnętrznej i pełnym obciążeniu, butla może szybko pokryć się szronem, a nawet lodem, co w następstwie może uniemożliwić nam dalsze grillowanie. Jeśli zdarzy Ci się coś takiego, to powinieneś / powinnaś przeczytać ten tekst do końca, bądź mieć pod ręką numer do restauracji lub pizzeri!